Vår meny



Visste du at Sushi betyr «marinert ris»? Ta en titt under menyen for ord og uttrykk fra sushiens verden.
Sushi – Ord og uttrykk
Sushi | Marinert ris |
---|---|
Konbu | Tang |
Rismarinade | Består av eddik, sukker salt og konbu. |
Nori | Et ark av ristet sjøgress. Arket brukes til å lage maki. Fullcut er kvadratisk og halfcut er rektangulært (fullcut delt i to). Sushibarer bruker halfcut. Kjøper man nori i butikker får man gjerne fullcut. Det er vesentlig enklere å lage maki av fullcut. |
Nigiri | Fisk eller annet over en sammenpresset risball |
Maki | Ris på et ark av ristet sjøgress, ulike ingredienser legges på dette arket og rulles sammen til en rull som kuttes i 6 eller 8 biter |
Uramaki | Dette er den man gjerne forbinder med maki. Når man lager en uramaki ruller man makien med den lange siden i lengde retningen. Da får man den tradisjonelle makirullen. Kuttes gjerne i 8 biter. |
Futomaki | Arket rulles med den korte siden i lengderetningen. Man får plass til flere forskjellige typer ingredienser. Kuttes gjerne i 6 biter da ingrediensene i rullen er mer ømfintlige for å falle ut av rullen. Bitene kan ofte bli ganske store. |
Sashimi | Fisk kuttet i skiver. Ris eventuelt ved siden. Serveres gjerne med en: |
Ponzu saus | Består gjerne av soyasus, limesaft, rismmarinade, koriander, chili, ingefær mm. |
Ingefær | Syltet. Brukes gjerne som en slags frisk og søt «dessert» litt innimellom når man spiser sushi. Den frisker opp smaksløkene og måltidet i sin helhet. |
Wasabi | Grønn malt pepperot. Blandes ut med vann. Den er sterk men effekten gir seg fort, i motsetning til feks chili som sitter lenge. Å blande ut pepperrot er omtrent som å skjære løk; det svir godt i øynene :) |
Soyasaus | Lages av brent hvete, soyabønner, vann og salt |